×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej

Naturalnie zwalczą nosemozę

W grudniu 2015 roku zespół naukowców z trzech uniwersytetów: Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz Uniwersytetu Jagiellońskiego, w składzie: dr hab. Aneta Ptaszyńska, dr hab. Małgorzata Cytryńska, prof. nadzw., prof. Wiesław Mułeko, dr hab. Agnieszka Zdybicka-Barabas, dr hab. Grzegorz Borsuk i dr Daniel Załuski, zgłosił do Urzędu Patentowego wynalazek „Preparaty roślinne mające zastosowanie we wspomaganiu leczenia nosemozy u pszczół oraz poprawy ich odporności”. Opracowany przez naukowców specyfik przeznaczony jest do zwalczania grzybów z rodzaju Nosema , które są przyczyną nosemozy – jednej z najbardziej rozpowszechnionych chorób pszczół. Charakteryzuje się on przede wszystkim wyjątkowym składem opartym wyłącznie na naturalnych substancjach roślinnych, wysoką skutecznością leczenia zakażeń pszczół miodnych grzybami Nosema spp. oraz wzmocnieniem ich odporności, wyrażonym wzrostem poziomu enzymu biorącego udział w odpowiedzi immunologicznej (oksydazy fenolowej).

Po dwóch latach dodatkowych badań oraz testów sprawdzających działanie preparatu w różnych porach roku i przeprowadzonych na kilkunastu rodzinach pszczelich potwierdzono wyjątkową skuteczność i brak działań niepożądanych preparatu. Tak dobre wyniki i duża skuteczność zaowocowała współpracą naukowców z puławską firmą Biowet sp. z o.o., nowoczesną wytwórnią leków weterynaryjnych.

Realnym efektem współpracy UMCS i Uniwersytetu Przyrodniczego z Biowet Puławy jest wspólne zgłoszenie patentowe w zakresie nowego, innowacyjnego probiotyku dla pszczół na bazie szczepów bakterii z rodzajów Lactobacillus i Fructobacillus , który również będzie miał zastosowanie w zwalczaniu i zapobieganiu chorób pszczół. Bakterie Lactobacillus kunkeei zostały wyizolowane z przewodów pokarmowych zdrowych pszczół pochodzących z rodzin o bardzo dobrej kondycji, co czyni ten produkt unikatowym na rynku i wyróżnia go z grupy dostępnych probiotyków zawierających mikroorganizmy nieukierunkowane na konkretną grupę zwierząt. Jego zadaniem jest w szczególności wzmocnienie kondycji rodzin pszczelich i wydłużenie życia pszczół; wspomaganie zwalczania oraz zmniejszenie ryzyka zakażenia patogenami tj. Paenibacillus larvae (zgnilec amerykański), Nosema ceranae (nosemoza) i innych, tj., np. E. coli ; działanie probiotyczne wpływające pozytywnie na trawienie i wchłanianie potrzebnych związków i mikroelementów; obniżenie ryzyka rozprzestrzenia się mikroorganizmów patogennych oraz wspomaganie naturalnej mikroflory pszczół w okresie zimowym przy ograniczonym kontakcie pszczół ze środowiskiem zewnętrznym.

Firma Biowet Puławy, jako współtwórca wynalazku, planuje wprowadzenie komercyjnej postaci probiotyku na rynek jeszcze w tym roku. To przykład udanej komercjalizacji wyników badań naukowych. W ofercie Biowetu znajduje się ponad 50 preparatów obejmujących: szczepionki, preparaty diagnostyczne, antybiotyki, preparaty wapniowe, sulfonamidy, środki przeciwpasożytnicze, preparaty mineralno-witaminowe i inne specjalistyczne grupy leków przeznaczonych dla różnych gatunków zwierząt. Firma poprzez swój asortyment zabezpiecza służbę weterynaryjną, polskie rolnictwo i hodowców w skuteczne i bezpieczne leki najnowszej generacji, czym przyczynia się do ochrony zdrowia zwierząt i ludzi.

AnAd