Niektóre efekty współpracy naukowców SGGW z biznesem

Grafen – sukces w walce z rakiem

Naukowcy Wydziału Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego dowiedli, że grafen może niszczyć komórki nowotworowe. Zespół prof. Ewy Sawosz-Chwalibóg z Zakładu Nanobiotechnologii udowodnił, że grafen przylega do komórki nowotworowej i tworzy wokół niej cieniutką warstwę, odcinając dostęp tlenu i składników odżywczych, co prowadzi do jej śmierci. Grafen nie tylko sam uśmierca komórki nowotworowe, lecz może być także doskonałym nośnikiem innych substancji. Naukowcy z SGGW prowadzą swoje badania na ludzkich liniach komórek glejaka oraz na guzach wyhodowanych z tych komórek. Komórki umieszczane są na rosnącym w jajku zarodku kury i już po kilku dniach powstaje tam prawdziwy ludzki guz glejaka. To metoda zainicjowana przez dr Martę Grodzik. Jest o tyle unikalna, że pozwala łatwo monitorować, rozwój naturalnego ludzkiego guza.

Minikiwi wyhodowana w SGGW już na półkach sklepowych

Naukowcy z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW wyhodowali nowe odmiany minikiwi Aktinidia ostrolistna  (Actinidia arguta). Owoce zostały już wprowadzone do uprawy towarowej dzięki współpracy z sadownikiem z rejonu grójeckiego i trafiły na sklepowe półki. „Wysokie wartości biologiczne i ciekawy smak owoców sprawiają, że będą one stanowić wartościowe poszerzenie dotychczasowej oferty na naszym rynku” – mówi dr hab. Piotr Latocha, twórca nowych polskich odmian Aktinidii. Obecnie prowadzone są dalsze badania, których celem jest dopracowanie technologii towarowej uprawy tej rośliny. Zakładane są także kolejne plantacje.

Celem badań jest wybranie najlepszej odmiany oraz zoptymalizowanie uprawy, aby uzyskać dobrej jakości owoce. Poszukiwanie nowych roślin poszerzających asortyment na rynku owoców i warzyw o nowe gatunki czy odmiany charakteryzujące się dużymi walorami dietetycznymi i prozdrowotnymi, a jednocześnie dobrze się wpisującymi w warunki glebowo-klimatyczne Polski, to w ostatnich latach jeden z ważniejszych kierunków badań w ogrodnictwie. Aktinidia ostrolistna  (Actinidia arguta), której owoce nazywane są – zależnie od kraju – hardy kiwifruit, kiwiberry, kiwai, kiwibes czy minikiwi, doskonale spełnia te oczekiwania.

Klaster Innowacji w Agrobiznesie

Stworzony w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego projekt pt. „Klaster Innowacji w Agrobiznesie” uzyskał dofinansowanie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2007-2013 (Priorytet I – Tworzenie warunków dla rozwoju potencjału innowacyjnego i przedsiębiorczości na Mazowszu, Działanie 1.6. Wspieranie powiązań kooperacyjnych o znaczeniu regionalnym). Głównym celem projektu jest transfer wiedzy do szeroko pojętego biznesu (science to business – S2B), zwiększenie efektywności transferu technologii i wiedzy pomiędzy uczestnikami klastra, a w rezultacie wzrost potencjału innowacyjnego Mazowsza.

Przedmiotem projektu jest utworzenie powiązania korporacyjnego o znaczeniu regionalnym, funkcjonującego w obrębie szeroko rozumianej branży agrobiznesu. Zainicjowanie współpracy w ramach klastra będzie miało na celu stworzenie sprawnego narzędzia polityki rozwoju, podnoszącego poziom innowacyjności i konkurencyjności mazowieckich przedsiębiorstw. Analizowany projekt początkowo jednoczyć będzie w działaniach uczelnię wyższą stanowiącą zaplecze naukowe projektu (SGGW), instytucje otoczenia biznesu (dwie organizacje branżowe) i przedsiębiorstwa (siedem firm), a w dalszym etapie również inne firmy z branży agrobiznesu z terenu województwa mazowieckiego.

W efekcie realizacji projektu powstanie internetowa platforma Innowacji w Agrobiznesie, dostarczająca informacji, umożliwiająca nawiązywanie współpracy i realizację wspólnych inicjatyw innowacyjnych. W ramach platformy, za pośrednictwem sieci Internet, świadczonych będzie pięć nowych, innowacyjnych usług. Przedsiębiorcy skupieni w klastrze uzyskają możliwość korzystania z nich nieodpłatnie.

Klaster będzie dodatkowo świadczył usługi doradczo-konsultacyjne dla branży agrobiznesu z terenu województwa mazowieckiego. Usługi będą świadczone w ramach dwóch modułów:

1. Food Safety:

– Supply Chain Management (Traceability, Workflow Management) – platforma online do zarządzania łańcuchem dostaw;

– doradztwo online w zakresie zarządzania jakością (zarządzanie jakością, bezpieczeństwo żywnościowe, higiena, prawo żywnościowe, międzynarodowe prawo transportowe, logistyka, pakowanie, znakowanie).

2. Food Professional:

– E-learning (zdefiniowane szkolenia) – usługa szkoleń online. Na internetowej platformie e-learningowej zostanie uruchomiony zestaw szkoleń z zakresu zarządzania łańcuchem dostaw, zarządzania jakością, bezpieczeństwa żywnościowego, higieny, prawa żywnościowego, międzynarodowego prawa transportowego, logistyki, pakowania, znakowania żywności itd.;

– spotkania pomysłodawców i inwestorów (giełda pomysłów) – usługa umożliwiająca wymianę informacji i pozyskiwanie inwestorów do realizowanych wspólnie projektów. Na platformie internetowej członkowie klastra oraz podmioty zapewniające finansowanie będą mogły udostępniać swoje projekty i pomysły oraz poszukiwać dla nich finansowania;

– grupy robocze (grupy projektowe, podejmujące konkretne działania w ramach określonego projektu) – usługa umożliwiająca organizację wspólnej pracy członkom klastra. Tworzenie zespołów wspólnie realizujących projekt online;

Usługi takie nie są obecnie oferowane przez żadne porozumienie kooperacyjne o podobnym charakterze w regionie ani w Polsce. Również oferta komercyjna dostępna na rynku jest w tym zakresie mocno ograniczona. Brakuje oferty o porównywalnej skali i zakresie. Należy uznać stworzony zestaw usług za innowację produktową o skali regionalnej, a nawet krajowej. Całość rozwiązań zostanie oparta na najnowszych komponentach i technologiach w zakresie tworzenia oprogramowania. Wszystkie moduły platformy zostaną zintegrowane w ramach jednego portalu. Architektura IT rozwiązania stworzonego w projekcie będzie miała charakter innowacji procesowej. Przewidziano wykorzystanie pięciu nowych, innowacyjnych rozwiązań technologicznych. W wyniku realizacji projektu sposób świadczenia usług przez klaster uzyska charakter S2B (Science to Business).

Program operacyjny: Regionalny Program Operacyjny Województwa Mazowieckiego, Działanie 1.6

Wartość całkowita projektu: 2.554.624,28 zł

Dofinansowanie: Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego 2.171.430,63 PLN, wkład własny SGGW

Okres realizacji: 01.04.2012 – 31.12.2013

Bioprodukty

Projekt „BIOPRODUKTY, innowacyjne technologie wytwarzania prozdrowotnych produktów piekarskich i makaronu o obniżonej kaloryczności” realizowany jest przez trzy wydziały SGGW (Wydział Rolnictwa i Biologii, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Wydział Budownictwa i Inżynierii Środowiska) we współpracy z partnerem biznesowym – firmą SILCAR Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach.

Głównym celem projektu jest opracowanie innowacyjnych technologii produkcji pieczywa jasnego pszennego i makaronu o podwyższonej zawartości błonnika pokarmowego wykazujących działanie prozdrowotne, opracowanie nowatorskiej technologii produkcji standardowego ziarna pszenicy z wykorzystaniem narzędzi rolnictwa precyzyjnego i ograniczenia zanieczyszczenia wód podziemnych na terenach rolniczych. Cel ten zostanie osiągnięty poprzez zdobycie nowej wiedzy i umiejętności oraz udostępnienie jej w postaci interaktywnej bazy wiedzy z wykorzystaniem programu Share Point dla upowszechnienia wyników badań w zakresie innowacji w technologii produkcji ziarna pszenicy, nowych innowacyjnych technologii produkcji pieczywa i makaronu o właściwościach prozdrowotnych oraz opracowanie strategii rynkowych i promocyjnych, które zwiększą szanse przedsiębiorstwa na osiągnięcie sukcesu i utrwalenie pozycji konkurencyjnej w zakresie tak opracowanych produktów. W ramach projektu zaplanowano kompleksowe badania dotyczące głównych ogniw łańcucha produkcji wyrobów zbożowych: od producenta ziarna do konsumenta oraz badania rynku. Aplikacyjny wymiar projektu ukierunkowany jest na bezpośrednie zastosowanie wyników zrealizowanych badań w praktyce gospodarczej, na potrzeby rynku zbóż i produktów zbożowych w zupełnie nowej linii technologicznej, obniżającej kaloryczność wyrobów piekarskich z jasnego pieczywa i makaronu o ponad 30%. Umożliwi to producentom pieczywa i makaronu uzyskanie nowych technologii produkcji oraz wytworzenie nowych, innowacyjnych produktów zbożowych dla rozwoju ich działalności i umocnienia pozycji konkurencyjnej na rynku.

Program operacyjny: Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka, Priorytet I. Badania i rozwój nowoczesnych technologii. Działanie 1.3. Wsparcie projektów B+R na rzecz przedsiębiorców realizowanych przez jednostki naukowe. Poddziałanie 1.3.1. Projekty rozwojowe

Wartość całkowita projektu: 8.962.125 zł

Dofinansowanie dla Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie: 6.555.125,00 zł

Okres realizacji: 01.06.2013 r. – 30.06.2015 r.