Solaris rocznik 2013
Winnica Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została założona wiosną 2012 r. na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Samotworze. Na powierzchni 0,40 ha posadzono ponad tysiąc sadzonek winnej latorośli w kilkunastu odmianach. Wśród odmian białych są tam m.in. popularne w Europie szczepy chardonnay, riesling, gewurztraminer czy pinot gris; nowe odmiany z selekcji niemieckiej, takie jak solaris, muscaris czy johanniter. Wśród odmian czerwonych dominują regent, pinot noir, rondo oraz cabernet cortis i cabernet dorsa.
Winne krzewy pierwsze plony wydały w 2013 r., a pełnię owocowania osiągną za 2–3 lata. Uprawa prowadzona jest zgodnie z zasadami integrowanej produkcji sadowniczej. Winogrona zbierane są w momencie tzw. dojrzałości technologicznej. Gdy osiągną równowagę pomiędzy zawartością kwasów i cukrów, trafiają na Wydział Nauk o Żywności, gdzie poddane są procesowi winifikacji. Opiekunką winnicy jest dr Marta Czaplicka z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego.
Podczas poszczególnych etapów procesu (m.in. rozdrabniania, tłoczenia, fermentacji, klarowania i dojrzewania) kształtowana jest finalna jakość wina. Jako pierwsze zwinifikowano niewielkie ilości gron szczepów solaris i muscaris. Powstały dwa wina.
W październiku odbył się konkurs na nazwę wina Uniwersytetu Przyrodniczego. 22 osoby zgłosiły 64 propozycje. Zwyciężyła nazwa Gaudeamus. – Będzie ona nadawana wszystkim winom uniwersyteckim, zarówno białym, jak czerwonym – mówi dr hab. Anna Wojdyło. Podczas listopadowej degustacji pierwszych porcji uniwersyteckiego wina wręczono nagrodę autorowi nazwy, Adamowi Poznarowi, przewodniczącemu samorządu studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
W skład powołanej przez rektora UP prof. Romana Kołacza Kapituły Wina weszli rektorzy uczelni wrocławskich i członkowie konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jej przewodniczącym został prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i przewodniczący Kolegium Rektorów Uczelni Wrocławia, Opola i Zielonej Góry. Degustację prowadzili znani wrocławscy sommelierzy Krzysztof Porębski i Sylwester Szymczak, absolwent Wydziału Nauk o Żywności UP. Kapituła za wino rocznika 2013 wybrała Solaris. To słoneczne wino o wyjątkowo subtelnej, błyszczącej barwie. W aromatach dominują cytrusowe nuty pomarańczy, limonki i grejpfruta z typowym dla szczepu goryczkowym finiszem. Wyczuwalne są także jabłko, ananas, banan i orzechy laskowe.
Degustację poprzedziły trzy krótkie wykłady. Prof. Jan Harasimowicz z Instytutu Historii Sztuki Uniwersytetu Wrocławskiego mówił o winie w tradycji uniwersytetów europejskich. Prof. Jan Miodek, przywołując liczne cytaty z Pisma Świętego, a także z klasyki literatury polskiej: Mikołaja Reja, Jana Kochanowskiego, Adama Mickiewicza, Juliusza Słowackiego i innych, podkreślał obecność jednego z najstarszych, obok miodu i piwa, napoju w polskiej kulturze. Trzeci z prelegentów, prof. Jan Banasiak, kierownik Ośrodka Chorób Serca IV Wojskowego Szpitala Klinicznego we Wrocławiu, mówił o wpływie wina na zdrowie człowieka.
Pierwszą polską uczelnią, która zdecydowała się na uprawę i produkcję własnego wina, jest Uniwersytet Jagielloński. Uczelnia prowadzi także studia i badania z zakresu enologii.