×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Studenckie Centrum Innowacji i Transferu Technologii w Poznaniu

Przedsiębiorczość akademicka

27 września z inicjatywy SCITT odbyła się konferencja „Przedsiębiorczość akademicka – pomost pomiędzy nauką a biznesem”.

Konferencja rozpoczęła się wręczeniem nagród w dwóch konkursach zorganizowanych przez SCITT. Konkurs Vouchery Innowacji ma na celu wsparcie innowacyjnych pomysłów studentów i doktorantów z Wielkopolski. Autorzy 20 najlepszych (spośród 115 zgłoszonych) otrzymali na ich realizację po 15 tys. zł. Autorzy 5 wyróżniających się potencjałem wdrożeniowym pomysłów otrzymali Vouchery Innowacji II stopnia w wysokości 30 tys. zł. Byli to: Łukasz Czekała, biotechnolog z Uniwersytetu Przyrodniczego, za projekt poświęcony produkcji roślinnych komórek macierzystych z podwyższonym poziomem metabolitów wtórnych; Filip Porzucek, doktorant na wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii UP, za pomysł związany z produkcją innowacyjnego suplementu diety, mającego właściwości antynowotworowe; Łukasz Pawluczuk oraz Kacper Kaśków, studenci informatyki na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza, którzy opracowali projekt „APIcan”; Maciej Bieliński, doktorant w Instytucie Silników Spalinowych i Transportu Politechniki Poznańskiej, za automatyczny regulator parametrów kąpieli galwanicznej oraz Mariusz Dziadas, doktorant UP, autor pomysłu związanego z produkcją substancji wzorcowych, wykorzystywanych przy badaniach składu i analizach porównawczych innych substancji.

W konkursie na Zamawiane Prace Dyplomowe wyróżniono: Agatę Machallę (UP) za pracę Sprawność układu węchowego a sposób żywienia wybranej grupy osób starszych , napisaną dla Studia Zgrabnej Sylwetki; Annę Kozłowską-Żywicę (UP) za pracę Ocena stopnia restrykcyjnego postępowania młodych kobiet w sferze zachowań żywieniowych , napisaną dla firmy Orkiszowe Pola Dorota Łapa; Zofię Śródkę (UP), która dla firmy ProBiotics Polska przeprowadziła Badanie właściwości bakterii fermentacji mlekowej jako potencjalnego probiotyku dla zwierząt hodowlanych ; Bartosz Waligóra (Politechnika Poznańska) za pracę Porównanie sprawności kogeneracyjnych układów parowo-gazowych współpracujących z turbiną gazową , napisaną dla firmy Dalkia Polska; Małgorzatę Hyż (Uniwersytet Ekonomiczny) za pracę Wpływ portali społecznościowych na decyzje konsumenckie użytkowników , napisaną dla firmy Programa. Wyróżnieni otrzymali po 9,7 tys. zł. Dodatkową nagrodę w wysokości 1,5 tys. zł za najlepszą prezentację przyznano A. Machalli.

Konkursy to nie jedyny sposób na motywowanie studentów. Manuel Effenberg z Brandenburgii dowodził, że preinkubacja jest skutecznym narzędziem do rozwoju innowacyjnych pomysłów. Jakub Jasiczak, adiunkt na UEP, za jedną z głównych przeszkód na drodze do rozwoju studenckich pomysłów na uczelniach uznał brak motywacji u pracowników naukowych. Uczelnie bardziej wspierają rozwój naukowy pracowników niż przedsiębiorczość akademicką i komercjalizację pomysłów studentów. Samym studentom, jak wskazywał Jarosław Legierski z Orange Labs, brakuje przedsiębiorczości i umiejętności wprowadzenia swoich pomysłów do praktyki rynkowej. Studenci i doktoranci często zatrzymują się na poziomie prototypu.

Filip Porzucek uważa, że studenci potrzebują wsparcia w działaniach biznesowych, o których naukowcy często nie mają pojęcia. Dużą rolę mogą w tym odegrać menadżerowie innowacji, którzy działają już na pięciu poznańskich uczelniach. Piotr Waśko, zastępca dyrektora Departamentu Edukacji i Nauki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego stwierdził, że pomocne mogę być środki finansowe pozyskiwane w ramach PO Kapitał Ludzki, które jednak częściej są kierowane do szkół prywatnych niż publicznych. W dyskusji Waśko mówił, że w krajach zachodnich innowacyjni studenci są wspierani nie tyle przez państwo, ile przez kapitał prywatny.