Redakcja miesięcznika „Forum Akademickie” ogłasza wyniki XII konkursu na artykuł popularnonaukowy „Skomplikowane i proste. Młodzi uczeni o swoich badaniach”.
W nowym laboratorium Centralnego Ośrodka Badawczo-Rozwojowego Przemysłu Poligraficznego uruchomiono laboratoryjną maszynę drukującą Testacolor 171 firmy Norbert Schläfli AG z zespołami w technice fleksograficznej i ...
Azot to pierwiastek chemiczny, który w stanie wolnym wstępuje w postaci dwuatomowej cząsteczki N2. W cząsteczce dwa atomy tego pierwiastka są połączone ze sobą ...
Naukowcy z Instytutu Fizyki Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu przeprowadzili pionierski eksperyment, wykorzystując optyczny zegar atomowy do poszukiwania ciemnej materii. Wyniki badań ukazały się ...
W Politechnice Warszawskiej powstała linia autorskich mikroprocesorów 32-bitowych. AGAT, ADELIT i AZURYT to nazwy mikroprocesorów 32-bitowych opracowanych przez naukowców z Wydziału Elektroniki i Technik ...
Nagrodę Generalnego Konserwatora Zabytków i PKN ICOMOS im. Prof. Jana Zachwatowicza za wybitne osiągnięcia w dziedzinie badań i ochrony zabytków otrzymał dr Wojciech Kołątaj.
Trwają przygotowania do pierwszego klinicznego zastosowania polskiego robota z rodziny Robin Heart.
Naukowcy z Wydziału Nauk Medycznych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie przygotowują się do badań dotyczących leczenia stwardnienia zanikowego bocznego (SLA) komórkami macierzystymi pochodzenia płodowego. Chcą ...
Ozimek volans – taką nazwę otrzymał szybujący gad sprzed 230 mln lat, którego kości odkryli naukowcy z Instytutu Paleobiologii PAN. Miał 90 cm długości, długą ...
Ponad 28 mln złotych z programu Horyzont 2020 zdobyli dotąd uczeni z Polski na badania nad żywnością. Chcą zapewnić Europejczykom nowe źródła białka, poprawić ...
Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach został beneficjentem kolejnego projektu międzynarodowego pt. „Wildlife: collecting and sharing data on wildlife populations, transmitting animal ...
Czy wiemy jak smakuje gęsina i jak jest smaczna i zdrowa? Może właśnie pieczona gęś stanie się głównym daniem świątecznego obiadu w dniu Święta ...
Finansowany przez Unię Europejską projekt „flora robotica” łączy w sobie dwa kluczowe dla naszej przyszłości aspekty: technologię oraz przyrodę. Realizując prostą, acz radykalnie nowatorską ...
David Thouless, Duncan Haldane i Michael Kosterlitz za „teoretyczne odkrycia w dziedzinie topologicznych przejść fazowych oraz topologicznych faz materii" otrzymali Nagrodę Nobla w dziedzinie ...
Dzięki współpracy naukowców z trzech polskich uczelni udało się ustalić, z jakimi cząsteczkami może się wiązać ważny enzym wirusa Zika - proteaza serynowa NS3. Uzyskane ...
Fizycy z PAN - analizując zjawiska chaotyczne i promieniowanie mikrofalowe - wykazali, że możliwe jest pełne poznanie właściwości badanych systemów - takich jak symetria ze względu na ...
We wrześniu zakończyły się trwające trzy tygodnie badania archeologiczne na obszarze zanikłej plantacji La Caroline w Gujanie Francuskiej. Dotychczas rozpoznano zaledwie kilka podobnego typu ...
W Polsce powstaje tzw. pępowina łazika marsjańskiego. Urządzenie dzięki któremu robot naładuje akumulatory i będzie mógł ruszyć na podbój Czerwonej Planety. Zanim jednak to ...
Od wielu lat ogromnym wyzwaniem dla chemików było opracowanie prostej i efektywnej metody pozwalającej na wytwarzanie stabilnych kropek kwantowych podatnych na funkcjonalizację z zachowaniem ...
Naukowcy od dawna wiedzą, że otaczający nas świat jest czarno-biały, a kolory powstają wyłącznie w naszym mózgu. Ponadto, gdy wchodzą do tradycyjnej kuchni, widzą ...