×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Zwycięski konsorcjant

Konsorcjum FoodConnects, UW
24 listopada 2016

Konsorcjum FoodConnects, do którego należy Uniwersytet Warszawski, triumfowało w konkursie na utworzenie wspólnoty wiedzy i innowacji w obszarze żywności KIC (Knowledge and Innovation Communities) Food4Future organizowanym przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).

Dzięki powstałej wspólnocie, którą stołeczna uczelnia wzmacniać będzie prowadząc między innymi badania konsumentów, edukację menadżerską czy wsparcie przedsiębiorczości, pojawi się w Warszawie obejmujące Europę Środkowo-Wschodnią i kraje nordyckie jedno z pięciu centrów badawczych zajmujących się najnowocześniejszymi technologiami (Co-Location Centres).

Polskimi partnerami zwycięskiego konsorcjum są ponadto: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, firma Maspex Wadowice Group, Raben Group oraz start-upy: Kontakt.io oraz GeoPulse, spółka typu spin-off, której udziałowcem jest Uniwersytet Warszawski.

az

(źródło: uw.edu.pl)