Zwycięski konsorcjant
Konsorcjum FoodConnects, do którego należy Uniwersytet Warszawski, triumfowało w konkursie na utworzenie wspólnoty wiedzy i innowacji w obszarze żywności KIC (Knowledge and Innovation Communities) Food4Future organizowanym przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT).
Dzięki powstałej wspólnocie, którą stołeczna uczelnia wzmacniać będzie prowadząc między innymi badania konsumentów, edukację menadżerską czy wsparcie przedsiębiorczości, pojawi się w Warszawie obejmujące Europę Środkowo-Wschodnią i kraje nordyckie jedno z pięciu centrów badawczych zajmujących się najnowocześniejszymi technologiami (Co-Location Centres).
Polskimi partnerami zwycięskiego konsorcjum są ponadto: Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, firma Maspex Wadowice Group, Raben Group oraz start-upy: Kontakt.io oraz GeoPulse, spółka typu spin-off, której udziałowcem jest Uniwersytet Warszawski.
az
(źródło: uw.edu.pl)