Nawarzą piwa w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie zainaugurował projekt „Food science, technology and engineering - European Joint Doctorate training towardsknowledge, skills and mobility”, w ramach którego w przyszłym roku uruchomione zostaną 3-letnie międzynarodowe studia doktoranckie z browarnictwa i słodownictwa.
Celem podjętej inicjatywy jest wyposażenie ośmiu młodych naukowców mających prowadzić zaawansowane badania naukowe w specjalistyczną wiedzę z zakresu browarnictwa, skutkiem czego realne stanie się wdrożenie innowacyjnych rozwiązań do przemysłu piwowarskiego w Polsce i na świecie. Koordynowany przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie projekt realizowany będzie przy udziale konsorcjum, w skład którego wchodzą ponadto: Uniwersytet Kopenhaski, Uniwersytet w Nottingham, belgijski Uniwersytet w Ghent, Katolicki Uniwersytet w Leuven oraz Techniczny Uniwersytet w Berlinie. Doktoranci brać będą udział w specjalistycznych kursach organizowanych przez wymienione uczelnie, a możliwość zdobycia praktycznego doświadczenie ułatwić im mają różne instytucje i zakłady przemysłu spożywczego w Europie.
Chęć współpracy zadeklarowali: VLB Berlin-Instytut Browarnictwa, angielska firma FlavorActiV Limited, duński koncern Carlsberg Group oraz belgijska wytwórnia słodu Boortmalt.
Kompletny proces kształcenia zakończy się otrzymaniem łączonego stopnia doktora z zakresu nauk o żywności i/lub inżynierii oraz wspólnego dyplomu wydanego przez co najmniej dwie uczelnie wchodzące w skład konsorcjum. Całe przedsięwzięcie, z wynoszącym ponad 2 mln euro budżetem, finansowane jest ze środków Komisji Europejskiej w ramach programu Horyzont 2020.
az
(źródło: http://ur.krakow.pl)