×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Uczniowie i studenci zasmakują w karierze dzięki Programowi Carrefour

Carrefour Polska, Polskie Stowarzyszenie Zarządzania Kadrami i BFS Group
20 marca 2015

Rusza I edycja Programu Edukacyjnego Smak Kariery realizowanego przez firmę Carrefour Polska przy współpracy Polskiego Stowarzyszenia Zarządzania Kadrami i BFS Group. Celem Programu jest zachęcenie ludzi młodych do rozwoju zawodowego w branży handlowo-spożywczej oraz uzupełnienie kompetencji studentów o kluczowe w branży umiejętności i wiedzę. Pierwsze z zaplanowanych wydarzeń to Program Ambasadorski oraz Program Staży „Apetyt na handel”.

Program Edukacyjny Smak Kariery jest skierowany do studentów Politechniki Warszawskiej oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Placówkami partnerskimi Programu są również: Zespół Szkół nr 34 im. Mieszka I w Warszawie oraz Zespół Szkół im. Marii Skłodowskiej-Curie w Mińsku Mazowieckim. Program umożliwi studentom oraz uczniom nabycie wiedzy oraz umiejętności praktycznych, niezbędnych do wejścia na rynek pracy i rozpoczęcia kariery w branży handlowo-spożywczej, a także będzie szansą na poznanie perspektyw rozwoju i specyfiki pracy w tej dziedzinie.

W ramach I edycji Programu Smak Kariery, która potrwa od połowy marca do czerwca br., odbędzie się szereg działań dedykowanych studentom – m.in. cykl warsztatów ze specjalistami z firmy Carrefour, Program Ambasadorski oraz Program Staży „Apetyt na handel”. W ramach Programu będą miały także miejsce spotkania informacyjne dla rodziców gimnazjalistów mające na celu przybliżenie pracy i możliwości rozwoju w branży spożywczo-handlowej oraz potencjału jaki drzemie w kształceniu zawodowym. – Naszą intencją jest zainteresowanie młodych ludzi branżą handlowo-spożywczą oraz zmotywowanie ich do świadomego kierowania swoją karierą, o której warto myśleć już na etapie szkoły średniej. Dlatego, celem Programu jest m.in. zwiększenie zainteresowania uczniów oraz rodziców szkolnictwem zawodowym i pokazanie, że nie tylko studia są przepustką do pracy w dużych, międzynarodowych firmach – kształcenie zawodowe również stanowi wartościową ścieżkę edukacyjną umożliwiającą rozwój w tej branży – komentuje Justyna Orzeł, dyrektor zasobów ludzkich Carrefour Polska.

Pierwszymi wydarzeniami realizowanymi w ramach Programu Edukacyjnego Smak Kariery będą: Program Ambasadorski oraz Program Stażowy „Apetyt na handel”. Program Ambasadorski jest skierowany do studentów II i III roku z uczelni partnerskich Programu Smak Kariery. Ambasadorzy będą uczestniczyć w organizacji kolejnych działań realizowanych w ramach Programu, co da im możliwość bezpośredniego kontaktu ze specjalistami z firmy Carrefour oraz stworzy okazję do wzbogacania wiedzy i kompetencji istotnych w branży spożywczo-handlowej. Na najlepszych Ambasadorów czeka możliwość uczestnictwa w Programie Staży w firmie Carrefour. Rekrutacja do Programu Ambasadorskiego jest możliwa poprzez stronę www.smakkariery.pl i potrwa do pierwszego kwietnia.

Program Staży „Apetyty na handel” jest skierowany do studentów z całej Polski, którzy chcą zdobyć doświadczenie w dziale handlowym, logistyki, HR czy IT. Rekrutacja na staże w firmie Carrefour ruszy 23 marca, okres trwania stażu to czerwiec-wrzesień 2015. Program Staży „Apetyt na handel” jest odznaczony Znakiem Jakości, przyznawanym rzetelnym i wysokim jakościowo stażom i praktykom Więcej informacji na temat rekrutacji na stronie Programu Smak Kariery.

Program Edukacyjny Smak Kariery realizowany jest przez firmę Carrefour Polska przy współpracy z Polskim Stowarzyszeniem Zarządzania Kadrami oraz BFS Group. Patronami Programu są: Magazyn Agricola, Dlastudenta.pl, Perspektywy.pl, Studentnews.pl oraz Radio Aktywne. Więcej informacji na temat Programu można znaleźć na stronie www.smakkariery.pl.