Nagrody NOT za wynalazki
Pięć zespołów badawczych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu otrzyma w tym roku nagrody i wyróżnienie za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie organizowanym przez Wrocławską Radę FSNT NOT.
Nagrodę I stopnia otrzymał zespół w składzie: prof. Józefa Chrzanowska, prof. Antoni Polanowski, dr inż. Aleksandra Zambrowicz, mgr inż. Marta Pokora, mgr inż. Ewelina Eckert, prof. dr hab. Tadeusz Wilusz, dr inż. Marek Szołtysik, dr Anna Dąbrowska i prof. Tadeusz Trziszka za opatentowaną metodę otrzymywania hydrolizatu wykazującego aktywność hamowania enzymu ACE, a także zespół w składzie: prof. Tadeusz Trziszka, dr inż. Łukasz Bobak, mgr inż. Ewelina Siepka, prof. Zbigniew Dobrzański, dr wet. Stanisław Tronina i dr wet. Wojciech Tronina za opatentowaną metodę otrzymywania preparatu fosfolipidowego z żółtka jaja, zwłaszcza kurzego oraz preparat fosfolipidowy super lecytyna.
Nagrodę II stopnia otrzymał zespół w składzie: dr hab. inż. Joanna Kawa-Rygielska, dr hab. inż. Józef Błażewicz i mgr inż. Witold Pietrzak za opracowanie kukurydziany zacier gorzelniczy oraz zespół w składzie: prof. Leszek Kordas i mgr inż. Wanda Tasz za opracowanie sposobu rekultywacji składowisk mineralnych.
Wyróżnienie otrzymał zespół w składzie: dr hab. inż. Adam Figiel, dr hab. inż. Aneta Wojdyło, dr hab. inż. Agnieszka Nawirska, dr hab. inż. Antoni Szumny i inż. Lech Krzysztof za opracowanie sposobu otrzymywania chipsów z owoców albo warzyw o atrakcyjnych walorach sensorycznych i wysokiej bioaktywności.
Nagrody I stopnia otrzymały też dwa zespoły Politechniki Wrocławskiej za skonstruowanie mechatronicznego pojazdu gąsienicowego oraz ekologiczną technologię łączenia taśm, a drugie wyróżnienie – zespół Uniwersytetu Ekonomicznego za metodę optymalizacji dopływu pożywki w hodowli drożdży piekarskich.
Małgorzata Wanke-Jakubowska