×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Trwa nabór naukowców do prestiżowego Projektu „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”.

Projekt szkoleniowy
22 grudnia 2012

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego zaprasza pracowników naukowych do udziału w projekcie szkoleniowym „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej – Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemy B + R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym”.

Warto wziąć udział
Program szkolenia został dostosowany do aktualnych potrzeb sektora produkcji żywności. Podczas dwóch pięciodniowych zjazdów Uczestnicy i Uczestniczki Projektu poznają najlepsze europejskie praktyki w zakresie planowania projektów badawczych aplikacyjnych dostosowanych do potrzeb sektora produkcji żywności oraz zarządzania ich realizacją. Uczą się planowania i zarządzania projektem, a następnie  opracowują w grupach briefy projektów badawczych oraz ćwiczą zastosowanie narzędzi zarządzania projektami w praktyce.

Aktualnie prowadzony jest nabór Uczestników i Uczestniczek do II i III grupy szkoleniowej. Pierwszy zjazd II grupy odbędzie się w dniach 4-8 lutego 2013 r.

Wrażenia po zakończeniu I zjazdu szkoleniowego grupy I
W roku 2012 odbyły się dwa zjazdy pierwszej grupy szkoleniowej Projektu. W sierpniu, w Mrągowie, gośćmi specjalnymi szkolenia byli wybitni naukowcy i równocześnie kierownicy prestiżowych, międzynarodowych projektów badawczych: Prof. Nigel Scollan z walijskiego Uniwersytetu w Aberystwyth,  dr Declan Troy z irlandzkiego TEAGASC oraz Prof. Jean – Francois Hocquette, reprezentujący francuski instytut INRA.

W trakcie pierwszych czterech  dni szkolenia, prowadzonych przez ekspertów zagranicznych, oprócz prezentacji najlepszych praktyk poruszane zagadnienia obejmowały m.in.  proces inicjowania projektu i analizy rynku – badanie potrzeb biznesowych w projektach aplikacyjnych, kreowanie wpływów nauki na sektor produkcji żywności oraz innowacje w sektorze, proces doboru partnerów, transfer technologii,  proces planowania i budowania projektu, przygotowanie studium wykonalności, a także zarządzanie zakresem projektu, czasem i kontrolą jakości. Organizator zapewnił Uczestnikom i Uczestniczkom tłumaczenia symultaniczne podczas szkoleń prowadzonych w języku angielskim.

Ostatni, piąty dzień I zjazdu prowadziła dr Marta Doroba, w którym podczas warsztatów Uczestnicy i Uczestniczki zapoznali się z efektywnym planowaniem pracy zespołów w projektach B+R, w tym z  elastycznymi formami zatrudniania dostosowanymi do społecznych uwarunkowań Kobiet i Mężczyzn.

II zjazd – egzaminy zdane, certyfikaty rozdane!

W dniach 11-16 listopada br. w Sopocie odbył się II zjazd szkoleniowy. Całość zajęć miała charakter warsztatów. Uczestnicy podzieleni na dwie podgrupy, pracowali w  kilkuosobowych zespołach mając na celu opracowanie briefów projektów badawczych, związanych z produkcją żywności. Efekty pracy w grupach były naprawdę imponujące. Niemal wszystkie powstałe projekty mają charakter wdrożeniowy, doskonale  wpisują się w niszę rynkową i pozytywnie zaskoczyły zarówno Ekspertów prowadzących warsztaty, Egzaminatorów jak również Organizatorów.

W pierwszym dniu warsztatów trener Waldemar Wójcik  – Przedstawiciel Naukowy firmy NESTLE Polska S.A. wprowadził  Uczestników w tematykę wyzwań rynku badań produkcji żywności w Polsce. Pan Waldemar zaprezentował przykłady udanej współpracy nauki z biznesem przy projektach aplikacyjnych. Ponadto Uczestniczki i Uczestnicy poznali m.in. zagadnienia  transferu technologii oraz możliwości związane
z wprowadzaniem innowacyjnych produktów na rynek.

Drugi i trzeci dzień zajęć poświęcone zostały na opracowywanie briefów projektów badawczych, związanych
w sektorem produkcji żywności.  Prowadzący warsztaty w grupach to Lucjan Paszkiewicz i Marek Maczuga – doświadczeni trenerzy i specjaliści w zakresie planowania i realizacji projektów badawczych aplikacyjnych.
W trakcie dwóch dni warsztatów trenerzy zaznajomili grupę z zasadami tworzenia projektu, jego strukturą oraz zarządzaniem jego realizacją. Następnie Uczestniczki i Uczestnicy projektu stworzyli briefy projektów badawczych w interdyscyplinarnych, kilkuosobowych zespołach.

W czwartym dniu warsztatów trener Andrzej Ereciński  przeprowadził analizę SWOT utworzonych projektów, moderował dyskusję w grupie oraz przygotował Uczestników i Uczestniczki do przedstawienia prezentacji projektów przed Komisją Egzaminacyjną  w dniu następnym.

W piątym dniu zjazdu odbył się egzamin składający się z części pisemnej oraz prezentacji utworzonych briefów projektów przed Komisją Egzaminacyjną złożoną z Kierownika Zadania interdyscyplinarnego projektu badawczego oraz dwóch przedsiębiorców związanych z produkcją żywności.

„Oprócz starannie dobranego programu szkolenia oraz kadry trenerskiej, staraliśmy się zapewnić naszym Uczestnikom i Uczestniczkom jak najlepsze warunki udziału w warsztatach zarówno pod względem lokalizacji, sal szkoleniowych, jak również samego pobytu i wyżywienia” – mówi Maciej Kozłowski, Kierownik Projektu. „Serdecznie dziękujemy wszystkim Uczestniczkom i Uczestnikom grupy I za aktywny udział w Projekcie oraz jego imponujące efekty!

Nabór do projektu trwa

Zapraszamy do udziału w Projekcie pracowników naukowych szkół wyższych, instytutów badawczych, instytutów  naukowych PAN, jednostek naukowych tworzących konsorcja naukowe (z wyłączeniem przedsiębiorców), którzy związani są  z sektorem produkcji żywności  lub planujących prowadzić badania w tym zakresie. Aby wziąć udział w Projekcie, należy wypełnić dokumenty zgłoszeniowe dostępne na stronie internetowej www.zarzadzanie-badaniami.pl i przesłać je na adres Biura Projektu. Wszelkie informacje można uzyskać pod  numerem telefonu (22) 622 04 12.

galeria zdjęć

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego