Prestiżowy projekt szkoleniowy „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności”
I Zjazd szkoleniowy zakończony
Na początku sierpnia br. odbył się pierwszy zjazd szkoleniowy I grupy projektu „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności” – inicjatywy skierowanej do 210 polskich naukowców, pracowników naukowych szkół wyższych, instytutów badawczych, instytutów naukowych Polskiej Akademii Nauk oraz jednostek naukowych tworzących konsorcja naukowe, z wyłączeniem przedsiębiorców.
W trakcie 5 dni Uczestniczki i Uczestnicy projektu szkoleni byli przez światowej sławy ekspertów – szefów
międzynarodowych projektów badawczych tj. Prof. Nigel Scollan (Walia), Dr Declan Troy (Irlandia), Prof. Jean-Francois Hocquette (Francja), w zakresie zarządzania badaniami naukowymi
i pracami rozwojowymi dostosowanymi do potrzeb przemysłu spożywczego, wg. najlepszych standardów europejskich oraz Dr Martę Dorobę - ekspertkę w zakresie interpersonalnych aspektów pracy w projektach badawczych.
„Doskonałe przykłady z praktyki, bardzo fajne warsztaty łącznie z burzą mózgów” – ocenia jedna
z uczestniczek szkolenia dr inż. Agnieszka Wójtowicz z Uniwersytetu przyrodniczego w Lublinie – „szkolenie przydatne również przy nawiązywaniu kontaktów z osobami z innych ośrodków, mamy nadzieję na wspólne badania i wykorzystanie wiedzy we wspólnych projektach” – dodaje Pani Agnieszka.
Dr inż. Jolanta Sienkiewicz z Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży: „dzisiaj mogliśmy dowiedzieć się jak konkretnie podejść do pisania projektu, dla mnie jest to coś nowego, gdyż dopiero mam zamiar rozpocząć pisanie projektów, myślę, że ta wiedza zaprocentuje.”
Podczas drugiego, pięciodniowego zjazdu zaprezentowane zostaną przykłady udanej współpracy nauki z biznesem. Zajęcia prowadzone będą w formie warsztatów, podczas których uczestnicy na podstawie uzyskanej wiedzy będą przygotowywali w grupach szkice projektów badawczych. Wyniki prac zostaną ocenione przez ekspertów – kierownika interdyscyplinarnego projektu badawczego oraz przedsiębiorców z branży produkcji żywności.
Jaki jest cel projektu?
Projekt ma na celu podniesienie wiedzy 210 naukowców w zakresie efektywnego planowania pracy zespołów w projektach B+R, zarządzania badaniami naukowymi i pracami rozwojowymi, zwiększenia liczby projektów badawczych dopasowanych do realnych potrzeb sektora produkcji żywności oraz zwiększenia jakości i intensywności współpracy przedsiębiorców i naukowców w skali długofalowej.
Przedsięwzięcie realizowane jest przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM), organizację branżową posiadającą duże doświadczenie w realizacji projektów badawczych
i szkoleniowych w obszarze produkcji i przetwórstwa żywności. Projekt „Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności” współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej - Europejskiego Funduszu Społecznego i realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Działanie 4.2 „Rozwój kwalifikacji kadr systemu B+R i wzrost świadomości roli nauki w rozwoju gospodarczym”.
PZPBM realizuje projekt na podstawie umowy o dofinansowanie podpisanej z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju.
Korzyści dla Uczestników
Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny, a uzyskana wiedza może przyczynić się nie tyko do zdobycia osiągnięć naukowych ale również do skomercjalizowania własnych badań i prowadzonych prac rozwojowych. Dzięki zdobytej umiejętności zarządzania badaniami polscy naukowcy będą mogli
w realny sposób uzyskać dochody pochodzące z sektora prywatnego.
Uczestnicy naszego projektu mają możliwość udziału warsztatach prowadzonych m.in. przez światowej sławy naukowców, posiadających bogate doświadczenie w zarządzaniu badaniami
o zasięgu międzynarodowym oraz w komercjalizacji wyników prowadzonych przez nich badań – mówi Maciej Kozłowski, Kierownik projektu. Program został tak skonstruowany aby jego uczestnicy zdobyli wiedzę merytoryczną, umiejętności praktyczne oraz sami skonstruowali w grupach szkice projektów badawczych w trakcie trwania szkolenia – dodaje Kozłowski.
Projekt Zarządzanie Badaniami Sektora Produkcji Żywności (www.zarzadzanie-badaniami.pl) trwa od początku czerwca 2012 roku do końca stycznia 2014. W okresie jego realizacji zaplanowano szkolenia w 3 grupach po 70 osób każda. W chwili obecnej trwają zapisy do grupy II i III, zaś
o zakwalifikowaniu się decyduje między innymi kolejność zgłoszeń.
Więcej informacji o projekcie oraz dokumenty aplikacyjne można znaleźć tutaj.