×

Serwis forumakademickie.pl wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystanie plików cookies w celach statystycznych. Jeżeli nie wyrażasz zgody - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Innowacyjna kapusta

Politechnika Gdańska
7 lutego 2011

Uczeni z Politechniki Gdańskiej we współpracy z zespołami naukowymi z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie badają wpływ uprawy kapusty na zmniejszenie zanieczyszczenia gleby. Pracują także nad wykorzystaniem soku z kapusty jako naturalnego środka ochrony roślin oraz nad utylizacją wytłoków kapuścianych.

Okazuje się, że naturalne właściwości kapusty pozwalają niedrogo i w stosunkowo szybkim czasie zrekultywować grunt pod kolejne uprawy lub przygotować go pod uprawy ekologiczne. – Kapusta ma zdolność gromadzenia zanieczyszczeń, nie tylko metali ciężkich, ale również szkodliwych związków organicznych pochodzenia przemysłowego – tłumaczy dr hab. inż. Piotr Konieczka z Katedry Chemii Analitycznej Wydziału Chemicznego PG. Roślina charakteryzuje się znacznym przyrostem biomasy w stosunkowo małej objętości główki, co powoduje duże pobieranie wody i rozpuszczonych w niej substancji przy zajmowaniu niewielkiej powierzchni uprawnej. Co więcej, kapustę wyhodowaną na skażonym terenie można korzystnie zagospodarować, np. do produkcji preparatu chroniącego uprawy.

Kapusta może być używana jako naturalny biopestycyd. Zawiera dużo związków siarki i azotu, które są istotne dla wzrostu roślin, czyli szkodzi szkodnikom, a dożywia rośliny – dodaje dr inż. Agnieszka Bartoszek, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności. – Co więcej, zawiera fitochelatyny, wiążące jony metali ciężkich, co oznacza, że roślina uprawiana na glebie wzbogacanej naszym biopreparatem nie pobiera z ziemi szkodliwych metali. Dzięki użyciu naturalnego preparatu uprawa jest dożywiona, chroniona przed toksycznymi metalami obecnymi w glebie i przed szkodnikami: pasożytami, bakteriami, grzybami.

Kapusta do badań hodowana jest na dziesięciu poletkach rozsianych po całej Polsce. Od fitotronu – czyli zamkniętej kontrolowanej uprawy wazonowej (doniczkowej) w Krakowie, poprzez naturalne pola na Śląsku, Kujawach i w Borach Tucholskich. Badania prowadzone są w ramach projektu AGROBIOKAP. Wykorzystanie kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby. Jest on współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach PO Innowacyjna Gospodarka kwotą 3 391 950 zł. W tej chwili naukowcy są na etapie jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013. Dane liczbowe po pierwszym zbiorze zostały oddane do analizy statystycznej.

Zuzanna Marcińczuk