Innowacyjna kapusta
Uczeni z Politechniki Gdańskiej we współpracy z zespołami naukowymi z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Instytutu Chemii Przemysłowej w Warszawie badają wpływ uprawy kapusty na zmniejszenie zanieczyszczenia gleby. Pracują także nad wykorzystaniem soku z kapusty jako naturalnego środka ochrony roślin oraz nad utylizacją wytłoków kapuścianych.
Okazuje się, że naturalne właściwości kapusty pozwalają niedrogo i w stosunkowo szybkim czasie zrekultywować grunt pod kolejne uprawy lub przygotować go pod uprawy ekologiczne. – Kapusta ma zdolność gromadzenia zanieczyszczeń, nie tylko metali ciężkich, ale również szkodliwych związków organicznych pochodzenia przemysłowego – tłumaczy dr hab. inż. Piotr Konieczka z Katedry Chemii Analitycznej Wydziału Chemicznego PG. Roślina charakteryzuje się znacznym przyrostem biomasy w stosunkowo małej objętości główki, co powoduje duże pobieranie wody i rozpuszczonych w niej substancji przy zajmowaniu niewielkiej powierzchni uprawnej. Co więcej, kapustę wyhodowaną na skażonym terenie można korzystnie zagospodarować, np. do produkcji preparatu chroniącego uprawy.
– Kapusta może być używana jako naturalny biopestycyd. Zawiera dużo związków siarki i azotu, które są istotne dla wzrostu roślin, czyli szkodzi szkodnikom, a dożywia rośliny – dodaje dr inż. Agnieszka Bartoszek, adiunkt w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności. – Co więcej, zawiera fitochelatyny, wiążące jony metali ciężkich, co oznacza, że roślina uprawiana na glebie wzbogacanej naszym biopreparatem nie pobiera z ziemi szkodliwych metali. Dzięki użyciu naturalnego preparatu uprawa jest dożywiona, chroniona przed toksycznymi metalami obecnymi w glebie i przed szkodnikami: pasożytami, bakteriami, grzybami.
Kapusta do badań hodowana jest na dziesięciu poletkach rozsianych po całej Polsce. Od fitotronu – czyli zamkniętej kontrolowanej uprawy wazonowej (doniczkowej) w Krakowie, poprzez naturalne pola na Śląsku, Kujawach i w Borach Tucholskich. Badania prowadzone są w ramach projektu AGROBIOKAP. Wykorzystanie kapusty białej na potrzeby fitoremediacji i biofumigacji gleby. Jest on współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach PO Innowacyjna Gospodarka kwotą 3 391 950 zł. W tej chwili naukowcy są na etapie jednej trzeciej całego projektu, który zaplanowany został do końca czerwca 2013. Dane liczbowe po pierwszym zbiorze zostały oddane do analizy statystycznej.
Zuzanna Marcińczuk